Hoppa till innehåll
Havehandel.dkHavehandel.dk

Odla rosmarin

Rosmarin är en enkel och god ört som inte kräver mycket skötsel. Den trivs dock inte i kyla, så det är bäst att flytta in den på vintern. Den kan användas både i matlagning och för att bota magont, till exempel.

Rosmarin är en enkel och väldoftande växt som du kan odla i trädgården, i en balkonglåda eller på fönsterbrädan. Oavsett hur mycket utrymme du har och vilken ambitionsnivå du har är det därför möjligt för dig att odla den och få lite sydstatskänsla och hemodlade örter till din matlagning.

Växten kommer ursprungligen från Medelhavsområdet, där den växer på torra och soliga bergssluttningar. Ändå är det möjligt för den att trivas här i Danmark. Den har inte lika stark doft när man odlar den i kallare klimat, men den har fortfarande en utsökt smak.

Namnet betyder bokstavligen havets dagg, men många tror att det egentligen betyder Jungfru Marias ros. Växten är också starkt kopplad till kristen tradition. Den sägs ha fått sina vackra blå blommor eftersom Jungfru Maria hängde Jesusbarnets skjorta på tork på en rosmarinbuske. Doften från växten sägs vara doften av Jesusbarnets svett.

Rosmarin kan användas i matlagning, kosmetika och som medicin

Rosmarin kan användas på en mängd olika sätt. Först och främst är den idealisk att använda i köket, där du kan tillsätta den i både färsk och torkad mat. Den är mycket populär i det italienska köket, så om du vill att din mat ska smaka mer sydstatsinspirerad är den därför idealisk att använda. Du kan till exempel tillsätta den i dressingar eller ha den på kött eller potatis som ska stekas antingen i ugnen eller på grillen.

rosmarinplanta i kruka

Dessutom är växten också en gammal medicin som har använts för att bota magproblem. Den fungerar därför mot både smärta och kramper och främjar aptiten. Om du har magproblem kan du göra te med växten. Det borde verka snabbt. Men om du är gravid bör du hålla dig helt borta från växten.

På grund av sin läckra doft är växten också mycket populär för användning i krämer, schampon och liknande kosmetiska produkter.

Hur man sår rosmarin

Du kan så rosmarin från frö. Det tar dock lång tid, och de flesta väljer därför att köpa en planta eller ta sticklingar från en befintlig planta. Om du sår rosmarinfrön bör du förkultivera dem i åtta till tio veckor innan du planterar ut dem. Räkna med att det tar fyra veckor för dem att gro.

Men som nämnts är det enklaste sättet att ta sticklingar från en befintlig planta. I så fall bör du placera dem inomhus på en varm plats.

När de har fått rötter kan du plantera dem i individuella krukor. I juli och augusti kan du plantera sticklingarna utomhus.

Eftersom rosmarin vanligtvis växer runt Medelhavet behöver växten gott om sol, så du bör plantera den på en solig och skyddad plats i trädgården eller växthuset.

Jorden bör vara kalkrik och näringsfattig, och helst lite torr. Om du planterar flera plantor utomhus bör det vara 120 centimeter mellan plantorna.

Rosmarin har dock svårt att överleva vintrarna utomhus, så det är bäst att plantera den i en kruka och placera den i växthuset eller huset under vintern.

Här är ett exempel på en liten rosmarinplanta som passar perfekt på fönsterbrädan.

Skötsel och underhåll av rosmarin

När din rosmarin väl har etablerat sig kräver den inte mycket skötsel. Den tål längre perioder av värme och torka, men det är bäst att vattna den regelbundet om den är torr.

Du behöver i allmänhet inte beskära busken, eftersom du skördar den genom att klippa av grenar. Om du vill göra en större trimning på den för att få rätt form bör du göra det efter att den har blommat.

Som nämnts är rosmarin inte särskilt förtjust i våra kalla vintrar här i Danmark. Därför kommer den att ha svårt att överleva vintrarna om du planterar den utomhus. I så fall bör du täcka den så att den kan hålla värmen. Detsamma gäller om du har växten i växthuset.

Det smartaste är att ha växten i en kruka eller burk så att du kan ta in den i huset på vintern. Placera den på en sval plats med stabil temperatur, till exempel i grovköket. Se till att vattna den regelbundet, men absolut inte för mycket. När det inte längre finns någon risk för nattfrost kan du ställa ut växten.

När kan jag skörda rosmarin?

Du kan skörda din rosmarinbuske kontinuerligt under sommaren genom att klippa av grenar. Om du vill skörda mycket på en gång, ta inte mer än en tredjedel av plantan. Ge sedan plantan lite tid att återhämta sig från skörden.

Om du har skördat många kvistar och vill förvara dem över vintern kan du torka dem. Du kan göra detta antingen genom att lägga dem på en varm och torr plats på en kökshandduk eller genom att baka dem i ugnen. De får inte ligga kvar på kökshandduken i solljus och måste ligga kvar tills de är helt torra.

Grädda dem i ugnen i minst åtta timmar i 35-40 grader. Du kan sedan förvara dem i en lufttät behållare.

Korg 0

Din varukorg är för närvarande tom.

Börja shoppa