Vinfat och whiskyfat

Se vårt stora utbud av begagnade vinfat och whiskyfat. Vi importerar själva vin- och whiskyfat från vinslott och destillerier över hela Europa.

Vårt urval av vinfat och whiskyfat

Behöver du ett begagnat vinfat? Då hittar du det du letar efter här. Vi importerar vinfaten från vinslott i Spanien, där de har använts för att lagra vin.

Våra vinfat är utvalda som förstahandsval, vilket innebär att de har sorterats ut som de vackraste och bäst bevarade i gänget. De har använts som vinfat under årgången 2009–2013 och är av Bordeaux-typ.

Vinfatet har blivit otroligt populärt de senaste åren, eftersom det kan användas för många dekorativa ändamål, de enda gränserna är din fantasi. Om du är lite av en hantverkare kan du tillverka många typer av möbler av vinfat. Vi har bland annat sett barskåp, bord, stolar, bänkar och vinställ gjorda av begagnade vinfat.

Ett vinfat är ett oumbärligt inslag i en seriös vinkällare, så om du känner en vinälskare är ett vinfat en utmärkt presentidé.

Om du föredrar starkare saker som whisky, så är våra whiskyfat av första klass en säker vinnare. Våra whiskyfat importeras främst från Skottland och är i mycket gott skick men med en vacker patina. Om du drar ut korken ur whiskyfatet kan du fortfarande känna den starka aromen av whiskyn som tidigare har lagrats i fatet.

Gamla vinfat för många ändamål

Som sagt kan man använda vinfat till otroligt många fantastiska saker, och de kan snidas i många olika former. Särskilt halva vinfat används ofta för att plantera blommor i, dvs. som kruka. Förutom att en halv vinfat håller sig otroligt bra utomhus, är den faktiskt också ett billigt alternativ till andra träkrukor.

När vinfatet står utomhus och inte behandlats med någon form av olja patinerar träet ganska vackert. Det är dock en smaksak om man gillar den gråaktiga färgen som det danska vädret ger fatet.

Träfat av denna storlek har använts till många olika saker genom historien. Förr i tiden användes liknande tunnor som ett slags kylskåp, eftersom kylelementet ännu inte hade utvecklats. Likaså användes tunnor av denna kaliber för att förvara sill, och ett fåtal gör det fortfarande än idag.

Trä är ett fantastiskt material för att behålla värme eller kyla, och var därför det bästa alternativet till en kylbox, som fanns förr i tiden. Vinfat tillverkas fortfarande på ett relativt gammaldags sätt idag. Veden värms upp över öppen eld, vilket gör träet mer formbart och lättare att bearbeta på plats. Vissa åtgärder har dock vidtagits som påskyndar processen avsevärt.

Vi garanterar att alla våra vinfat till salu är av högsta kvalitet och bland de billigaste begagnade vinfaten på den danska marknaden. När du köper halva eller hela vinfat från oss skickas de inom 24 timmar. Om du har några frågor är du varmt välkommen att kontakta oss via e-post eller telefon.

vin- och whiskyfat med charmig patina

En begagnad vinfat eller whiskyfat är utan tvekan ett unikt inslag i vilken trädgård, vinkällare, vardagsrum eller liknande som helst, och detta beror bland annat på deras charmiga patina.

Varje begagnad vinfat är unik, eftersom de alla har olika patina i form av vinfläckar från påfyllning, omtappning och tecken på användning. Det är nästan som om man kan se vinfatets historia för sig, och man kan åtminstone känna lukten av de rika vinaromerna som sitter djupt i fatets ek.

Ett vinfat har lång livslängd, beroende på vilket vin som lagras i fatet och vilka metoder som används på de enskilda vinerna. De flesta vinfat används flera gånger, tills det bland annat konstateras att eken i fatet inte längre kan frigöra tillräckligt med garvsyra. När vinfatet har levt ut sitt liv som vinfat på vinslottet har vinbonden inte längre nytta av det. Det är här vi kommer in i bilden, eftersom vi nu kan köpa vinfatet från bonden och skicka det till en slutanvändare, som till exempel behöver sista touchen till sin vinkällare.

Många vinmakare har bytt från fatlagring till tankar av rostfritt stål eller cement, eftersom det kan spara en del pengar. Fatlagring ger dock vinet en alldeles speciell karaktär som är svår att kopiera, vilket innebär att lagring i vinfat aldrig kommer att gå ur tiden.

Lagring i ekfat gör att vinet långsamt absorberar små mängder syre genom träets porer, och fungerar därigenom som en katalysator för de kemiska förändringar som sker i vinet.