Hoppa till innehåll
Havehandel.dkHavehandel.dk

14 ätbara blommor - Inspiration

Ätbara blommor. Det är faktiskt möjligt att äta vissa blommor! De är ofta både färgglada och vackra och kan ge just det där lilla extra till din dessert eller sallad som saknas.

Det är möjligt att plocka några av dem i det vilda, men du kan också odla dem i din egen trädgård. Detta gör dig 100 % säker på att de inte är giftiga. Detta undviker också bekämpningsmedel eller skadliga ämnen. Läs mer här om olika typer av ätbara blommor och hur man odlar dem.


Vilka ätbara blommor finns det?

Blåklint

Blåklint är en blomma som de flesta känner till. Den påminner oss om dansk sommar, även om den egentligen kommer från Sydosteuropa. Det är en blå blomma som växer på fält och har en lätt kryddig smak. Den är en av de mest populära ätbara blommorna och är mycket vanlig i Danmark.

Du kan äta blomman färsk eller torkad. Många använder den i sallader, på müsli, i smoothies eller desserter. Den är också perfekt för att dekorera tårtor eller till en läcker skål kall soppa på sommaren.

Lakrits takpannor

Lakritsdragon är en ätbar ört. Den kallas även mexikansk dragon eftersom den används som ersättning för dragon i länder där det är för torrt för att odla dragon. Blomman är gulaktig och har en lakritssmak.

Många använder både blomman och bladen i mexikansk mat. Den kan också användas i såser, örtsmör, soppor eller dressingar. Blomman är också idealisk för örtteer.

Lakritsblommor
Lakrits tagetes (Tagetes lucida) – Även kallad "mexikansk dragon"

Läs även: Tagetes (Guide) – Bra sorter och planteringsinstruktioner

Ringblomma

Du känner säkert ringblomma som en sommarblomma i gul eller orange färg. Den användes som medicinalväxt förr i tiden eftersom man trodde att den hade antiseptiska egenskaper och kunde läka sår och eksem. Bladen har en mycket lätt kryddig smak, och därför kan de användas i många rätter och i både salta och söta rätter.

Du kan använda dem i sallader, ris- och potatisrätter eller som garnering till desserter och kakor. Det går också att mala bladen till ett pulver som saffran. Vad du än lägger i dem får de en solgul färg som är superfin. De kan bakas eller tillagas med för att färga rätten.

Ringblomma är en ätbar blomma

Läs också: Ringblomsguide om sorter, sådd och skötsel

Tallrikssugare, blomkrasse, landlöpare, bärkrasse

Blomman har många namn, som ni ser! Den är gul, röd eller orange och är en sommarblomma. Bladen är rika på C-vitamin och har en kryddig smak av krasse och peppar. De är perfekta i sallader eller kötträtter, men kan också användas till örtsmör eller smörost.

tallrikssmällare
Tropaeolum Majus

Läs också: Planteringsguide för tallriksodling

Fikus

Penséen är idealisk som dessertdekoration och till tårtor. Detta beror både på dess vackra blålila färg, men också för att den är god att äta i sin rena form, men även kanderad. Du kan till exempel ha den på en cheesecake som en ätbar dekoration.

Nejlikor

Du känner säkert till nejlikor som torkade, vilka du kan köpa i en stormarknad. Blomman finns i många vackra färger och de har en mycket söt doft. Faktum är att blommans kronblad kan ätas, vilket många inte vet. Endast de väldoftande nejlikorna smakar gott. De är perfekta i sallader, som dekoration på konfekt eller kakor.

Lavendel

Du känner säkert till lavendel. Den kommer ursprungligen från Medelhavsområdet, och det finns flera sorter. De kan alla ätas. Många känner också till lavendelhonung. Lavendel innehåller eteriska oljor, och den kan användas i matlagning. Du kan till exempel använda den i grytor, till bröd eller kakor och desserter. Du kan också använda den för att göra juice eller som smaksättning till snaps.

Lavendel
Lavendel (Lavandula)

Läs också: Odla lavendel (Den stora guiden)

Hornviolett

Hornviol har blå, vita, rosa, svarta, gula och flerfärgade blommor. De har en lätt kryddig smak och en lätt smak av tuggummi! Många använder blomman i sallader, i kött- eller fiskrätter. Den kan också användas i pastarätter, och man kan kandera den och använda den som dekoration till desserter.

Hornviol ätbar blomma
Hornviol (Viola cornuta)

Läs mer om avenbok i vår växtguide här.

Kamomill

Kamomill kan användas till mer än bara kamomillte. Det är en blomma som växer i många delar av Europa. Den används som naturmedicin och i många århundraden har man trott att den har läkande egenskaper. Du kan äta kamomillblomman, men det är viktigt att bara använda de vita kronbladen om du inte torkar blomman.

De har en fruktig smak. Du kan använda kamomill för att marinera fisk och kött i eller till kakor, sirap eller med jordgubbar.

Kamomillblommor
Kamomill (Matricaria chamomilla)

Läs också: Bli självförsörjande på kamomill (Guide)

Malva

Malva används som medicinalväxt. Den finns i flera arter som kan vara vita, rosa, mörkrosa eller blå. Du kan äta bladen och blommorna, som alla har en mild smak. Den är idealisk för sallader, dekoration av kakor, men du kan också använda dess små gröna frukter till soppor och grytor. Bladen har en del slem som är bra för att jämna ut såser och grytor eller som ett veganskt ersättningsmedel för äggvitor.

Violett

Violer har använts i matlagning i hundratals år. Kanderade violer var särskilt populära. De används inte så mycket längre, men de är en god ätbar blomma. De har en mild smak och är goda till exempel vaniljglass. Man kan också göra violsocker, där man blandar socker och violblommor i förhållandet 1:1.

Syran

Syren bör bara ätas i små mängder. De är blålila och har en mild smak. De är perfekta som dekoration på kakor, eller så kan du doppa blomtopparna i pannkakssmet och fritera dem. Tillsammans med en sorbet är det riktigt gott.

Prästkragar

Du känner säkert till prästkragar från gräsmattan. Prästkragar eller bellis har en bitter smak. De kan användas i kakor, mat eller till inläggning. De är också goda i te eller snaps. Blomman har mycket C-vitamin.

Fläder

Fläder används ofta till juice eller snaps. Du kan också använda den till kakor, marinader eller grönsaker och fisk. Det är en flitigt använd blomma i köket och har en härlig frisk smak.

Fläder
Fläder (Sambucus nigra)

Läs också: Odla fläder i trädgården (Guide)

Solros

Solrosor är superfina och kan bli väldigt stora. De används till oljor, bakning och kafferostning. Fröna används för detta ändamål, men du kan också äta kronbladen. De kan torkas och användas i müsli, kakor eller desserter. Unga solrosblommor kan tillagas och ätas som kronärtskockor, som de är släkt med.

Solrosodling
Solros (Helianthus annuus)

Läs mycket mer här: Solrosodling – Guide

Hur odlar jag ätbara blommor?

Du kan odla ätbara blommor i trädgården, men det går också bra att odla dem i fönsterlådor, upphöjda rabatter eller på fönsterbrädan om du inte har någon trädgård.

Du bör plocka dem medan blommorna fortfarande är mjuka och daggen har avdunstat. Detta ger blommorna mer smak och doft.

Det är viktigt att blommorna inte göms undan under några buskar. De bör helst stå i en grönsaksträdgård. Blommorna kan blomma om igen år efter år, vilket ger dig möjlighet att använda ätbara blommor i matlagning i flera år framöver.

De flesta sommarblommor bör planteras ut när nattfrosten är borta. Detta är vanligtvis i maj, men det kan vara en bra idé att vänta till början av juni.

Det finns blommor som är ettåriga, men också några som kan blomma i upp till flera år.

Du kan köpa frön till ätbara blommor på de flesta trädgårdscenter.

Vilka blommor rekommenderas inte att äta?

Det är viktigt att du vet vilka blommor du äter och att de är ätbara. Vissa blommor är giftiga. Det finns några blommor du bör undvika:

Liljekonvalj: Den är vacker, men den kan orsaka diarré, illamående och ännu värre, den kan påverka hjärtat.

Rhododendron: Blomman kan orsaka diarré, en brännande känsla i munnen och muskelsvaghet. Du bör avstå från att äta den och helt enkelt njuta av synen av de färgglada blommorna.

Smörblomma: Smörblomma kan orsaka hudirritation enligt Sundhed.dk.

Rölleka: Rölleka kan skada nervsystemet och orsaka förgiftningssymptom.

Kvast: Kvasten är giftig, och du bör omedelbart söka läkarvård om du råkar äta den.

Oxtunga: Livsmedels- och jordbruksministeriet avråder från blomman, eftersom den innehåller skadliga ämnen som kan orsaka cancer.

Ormhuvud: Denna blomma innehåller också ämnen som kan vara cancerframkallande.

Johannesört: Denna blomma kan skada synen och orsaka eksem.

Smalflikig sammetsblomma: Denna blomma innehåller skadliga ämnen.

Det är viktigt att du håller dig borta från dessa blommor och att du ser till att de du äter är ätbara. Om du är osäker, ät dem inte. Det är en bra idé att odla de ätbara blommorna i din egen trädgård så att du är säker på att de är fria från bekämpningsmedel och att de är ätbara.

Korg 0

Din varukorg är för närvarande tom.

Börja shoppa