Blomkål är utsökt, men det är inte en växt för den oerfarna. Den kräver mycket övervakning och skötsel – och även om du ger den det kan det gå fel. Men om du lyckas blir du belönad med läckra, krispiga blomkålshuvuden.
Blomkål är inte en lätt gröda att odla framgångsrikt. Det kräver att man förkultiverar den, täcker den för att förhindra att den angrips av insekter och håller ett öga på den så att den inte saknar vatten eller gödselmedel, och så att den inte går överstyr. Även om man har gjort allt detta kan man inte vara säker på att den lyckas, eftersom den också är mycket känslig för temperaturförändringar.
Vi skriver inte detta för att avskräcka dig från att odla blomkål. Mer som en förberedelse för vad som väntar dig. När du väljer att odla blomkål i din trädgård kan du inte vara säker på att lyckas med den, som du kan med många andra grödor. Det finns många saker som kan gå fel.
Om du lyckas kommer du dock att ha några läckra blomkålshuvuden kvar att äta under sommaren eller hösten. Att odla din egen blomkål kommer säkerligen att ge dig mer respekt för blomkålsodlare. Och det finns ingen som säger att du inte kan försöka igen nästa år om du inte lyckas i år. Som man brukar säga, övning ger färdighet.
Vilken blomkålssort ska jag välja?
Den största skillnaden mellan de olika blomkålssorterna är när de är skördmogna. Det finns sommarsorter och höstsorter. Sommarsorter behöver förkultiveras sent på vintern så att de är skördmogna i juni till augusti. Höstsorter behöver sås i maj till juni så att de är skördmogna i september till november.
Vissa sorter har förädlats för att vara resistenta mot kålbladfläck. Detta är den vanligaste sjukdomen hos kål och anledningen till att en lång växtföljd är viktig. Det är särskilt F1-sorter som förädlats för industriellt bruk som är resistenta.

När du väljer sorter bör du också överväga vilken färg blomkål du vill ha. Den behöver inte bara vara vit. Du kan också få lila och orange blomkål. De lila blomkålshuvudena blir inte lika stora som de vita, och de har en mildare och sötare smak. De orangefärgade huvudena är också sötare och krämigare. De innehåller också mer A-vitamin.
Bra sorter av blomkål:
- Graffiti – lila blomkål
- Snöboll – vit blomkål
- Cheddar-apelsin blomkål
- Flame Star – orange blomkål
- Autumn Giant – vit blomkål – höstsort
- Sapporo F1 – vit blomkål – höstsort
- Nuage – vit blomkål – höstsort
Placering av blomkål
Det viktigaste med var du placerar blomkål är att du inte odlar kål på samma plats i din trädgård två år i rad. Om du gör det kan du odla kål i marken. När du väl har den i trädgården kan det ta 10–20 år innan du kan odla kål i marken igen. Du bör därför ha en växtföljd på 5–6 år för att vara på den säkra sidan.
Dessutom föredrar blomkål en mycket näringsrik jord. Därför är det en bra idé att blanda jorden med jordförbättringsmedel eller trädgårdskompost innan du planterar dem. Om du redan vet på hösten att du kommer att plantera blomkål på platsen kan du så en fånggröda som ger mer näring till jorden.
Om du odlar ärtor och bönor i din trädgård är det en bra idé att plantera blomkål i samma bädd där du hade dem förra året. Ärtor och bönor fixerar kväve i jorden, vilket är vad blomkål behöver för att bilda stora huvuden.
Du kanske vill läsa våra guider om odling av ärtor och bönor för inspiration.
Förodling och sådd av blomkål
Du kan så blomkål direkt på friland, men du får bäst resultat om du förkultiverar den. I så fall blir den mer motståndskraftig när den planteras ut. Detta är bland annat en fördel mot skadedjur.
När man ska förkultivera dem beror på vilken sort man har valt. Man bör börja förkultivera sommarsorter i slutet av vintern, medan man kan vänta till våren med att förkultivera höstsorter.
Det är bäst att placera två till tre frön i en kruka på cirka 6 cm eller en rottränare. Om fler än en planta dyker upp, ta bort dem så att det bara finns en kvar. Om du bara sår ett frö riskerar du dock att ingen planta dyker upp i vissa av brickorna. Om du sår direkt på öppen mark bör du använda samma metod.
När plantorna har fått 2-3 riktiga blad kan du plantera ut dem. De kan lämnas kvar i marken ända upp till bladen, eftersom det säkerställer att de inte faller omkull i vinden. Täck dem omedelbart med växtduk för att förhindra att de angrips av insekter.
Att ta hand om blomkål
Blomkål behöver mycket vatten för att bygga ett stort huvud, så det är viktigt att hålla ett öga på den. Även under perioder med regn kan den behöva extra vatten.
Du bör också vara noga med att rensa ogräs runt kålen så att den inte konkurrerar om näringsämnen. Detta är särskilt viktigt i början.
Blomkål behöver mycket näring för att bilda huvuden. Du bör därför ge 250 gram gödselmedel per 10 m2. Om du använder kompost eller gödselmedel kan du ge det en gång under säsongen. Om du ger gödselmedel löst i vatten bör du ge det under tre omgångar.
När är blomkålen redo att skördas?
Blomkål är skördarklar i juni till augusti eller september till november, beroende på om du har valt en sommar- eller höstsort. När huvudena är cirka 10-12 cm i diameter bör du knyta ihop deras blad runt huvudena. Detta gäller dock endast de vita sorterna. Efter cirka 10 dagar är kålen redo att skördas.
Blomkål består egentligen av små blomknoppar. Därför är det viktigt att hålla ett öga på den för att se till att den inte blommar – eller fröer, som den kallas. Om den gör det kan den inte ätas. Om det ser ut som att din blomkål är på väg att fröas bör du plocka den omedelbart.

För att plocka blomkål, skär av huvudet tillsammans med några av bladen för att skydda huvudet. Du kan förvara blomkål i kylskåpet i ungefär en vecka efter att du har plockat den. Om du vill förvara den längre kan du blanchera den och frysa in den.
Du kan använda blomkål på en mängd olika sätt. Du kan till exempel äta den rå i sallader, baka den, rosta den, koka den och använda den som potatismos eller ris, eller som ingrediens i grytor eller wokrätter.
Vanliga problem med blomkål
Ett av de vanligaste problemen med blomkål är faktiskt ett som man inte kan göra något åt, nämligen vädret. Om det är under 7° C under en längre period när blomkålen är på väg att bilda ett huvud riskerar man att det inte händer alls. Omvänt, om det är över 20° C under den perioden riskerar man att de växer igen med löv.
Som nämnts är kålröta också ett vanligt problem, men som tur är kan du undvika det med en bra växtföljd på 5-6 år. Om din planta har kålröta kommer dess rötter att svullna och bli vita. Det är därför tydligt att se att den är angripen. Om den angrips bör du undvika att odla kål i marken i 10-20 år.
Slutligen finns det också många insekter som älskar blomkål. Du kan undvika dem genom att täcka kålen med växtduk.
Så blomkål är inte för den som vill ha en enkel trädgård där man inte behöver lyfta ett finger. Om du är redo för en utmaning kommer du att kunna klara det med blomkål. Belöningen för ditt hårda arbete blir naturligtvis läckra och färska blomkålshuvuden.
