| Dill är en mycket vanlig ört som används flitigt i danska kök. Dill är en ettårig ört från familjen umbelliferae, som härstammar från Mellanöstern, där den växer vilt. Dill kan odlas i upphöjda bäddar i trädgården, i växthuset och i krukor/burkar. |
Dill är en populär ört som är relativt lätt att odla om man vet hur man går tillväga. I det här inlägget lär vi dig vad du ska se upp med när du odlar dill och hur du får ut det mesta av din tid i grönsakslandet.
Hur man odlar dill
Dill gror snabbt och måste därför sås flera gånger under växtsäsongen om du vill ha en konstant tillgång på färsk dill. Du kan räkna med att så nya dillfrön ungefär var 3-4:e vecka.
Var medveten om att dill blommar mycket snabbt och måste skördas innan dess. När den väl blommar har den inte längre samma smak och arom och är inte alls lika god som färsk dill.
Dill kan odlas på våren, hela sommaren och hösten, men det är enklast på vår och höst. När temperaturen är lite svalare blommar dillen långsammare. Det är inte bara lättare att bekämpa dill i svala klimat, utan man får också en smakrikare dill och ett högre utbyte.
Var dock medveten om att dill inte tål frost, så se alltid till att skörda dillen före den första nattfrosten på hösten.
Hur man gör dillgroddar
Förutom att dill kräver sol är det viktigt att jorden är konstant fuktig från sådd tills dillen börjar gro, så se till att vattna jämnt och helst dagligen. Jorden som du odlar dillen i bör vara fuktig och väldränerad, men bör naturligtvis också vara rik på näringsämnen.
Se därför till att gödsla jorden med jordförbättring , vanligt växthusgödsel eller liknande om det behövs.
Dill kan odlas i rader, klasar, krukor etc. Dill kan också förkultiveras tidigt på våren om du vill ha ditt eget dillförråd tidigt på året. Dill gillar inte att omplanteras, så den bör förkultiveras i krukor eller rotknölar.
Det är en bra idé att gallra ut plantorna så att de har ett plantavstånd på minst 10 cm, vilket gör det möjligt att få en stor, vacker dillplanta. Gallra vid behov ut till 5 cm initialt och skörda sedan varannan planta. Om plantavståndet är för nära riskerar du att dillen börjar blomma tidigare.

Kom ihåg att dill inte kan planteras på samma plats två år i rad på grund av jordtrötthet.
Skörda och frysa dill
Som sagt är det lite tidskrävande att odla dill, så du kan plötsligt ha en stor mängd dill som du inte kan använda. Som tur är kan överflödig dill frysas in snabbt och enkelt.
Hur man gör det:
- Tvätta dillen noggrant.
- Lägg dillen på ett galler eller liknande för att torka.
- Riv av dillbladen från stjälken.
- Lägg dillen i en fryspåse, se till att påsen är tät och att den inte kan punkteras i frysen. Använd dubbel påse om det behövs.
- Lägg dillen i frysen
Dill kan användas i matlagning direkt från frysen utan att förlora någon smak eller arom.
Dillsorter
Det finns flera olika sorter av örten dill (Anethum graveolens) , som delas in i bredbladig dill och bredbladig dill. Vi är dock intresserade av bredbladig dill, eftersom bredbladig dill blommar senare och därmed ger en mycket större skörd för användning i det vanliga köket.
Dill används vanligtvis som krydda i saltlake vid inläggning av grönsaker som rödbetor, rödbetor och pumpor. Dillflockarna används också i snaps och dillvinäger.
