Hoppa till innehåll
Havehandel.dkHavehandel.dk

Odling av fänkål

Fänkål är inte direkt svår att sköta, men den är inte heller direkt lätt. Man måste se till att den har tillräckligt med vatten hela tiden så att den inte blommar, och täcka den med jord så att den blir vit och krispig. Om du gör detta kan du njuta av dess krispiga konsistens och fräscha lakrits-/anissmak hela sommaren och långt in på hösten.


Att odla fänkål ligger förmodligen i mellansvårighetsgraden. Man kan inte bara slänga fröna i jorden och förvänta sig att växten ska göra resten av jobbet själv. Men man behöver inte heller sitta och ställa den hela sommaren för att få den att växa.

Om du är nybörjare kan det vara lite mer utmanande än andra grödor. Fänkål kräver att jorden är konstant fuktig, och du behöver vattna den regelbundet. Om du är erfaren är det dock enkelt för dig att odla så många fänkålar som du kan äta.

Den läckra lakrits-/anissmaken kan vara en fräsch twist i sallader under sommaren och hösten. Fänkål är främst en sommar- och höstgrönsak. Dess krispiga konsistens, söta doft och distinkta smak kan därför liva upp vilken halvtråkig sallad som helst. Men du kan också äta fänkål tillagad.

Hur man odlar fänkål

Fänkålsfrön tål inte frost. Därför är det viktigt att du väntar med att så fröna tills du är helt säker på att det inte kommer att bli mer frost. Detta innebär vanligtvis mitten av maj. Du kan dock så fröna ända fram till augusti. De sena plantorna tål lite frost, även om höstplantorna inte blir riktigt lika stora som sommarplantorna.

För att ge din fänkål ett försprång kan du förkultivera den inomhus. Du kan göra detta från början av april, eftersom det vanligtvis tar sex veckor innan den är redo att planteras ut. Om du inte vill gå igenom besväret med förkultivering kan du enkelt så den direkt utomhus.

Det är en bra idé att inte så alla dina fänkålsfrön på en gång. Om du gör det kommer de att vara redo att skördas samtidigt. Med sin starka smak kan det vara lite svårt att ta sig igenom flera kilon. Därför är det trevligt att kunna lägga till dem i kosten lite i taget.

Odla fänkål steg för steg

Nedan hittar du en kort sammanfattande guide om hur man sår, odlar och skördar fänkål. Efter guiden kan du läsa en mer detaljerad förklaring.

  1. Så fröna när du är säker på att det inte kommer att bli mer frost – mitten av maj.
  2. Eller så dem inomhus från början av april – och plantera ut sex veckor senare
  3. Så fröna i flera omgångar så att du har färsk fänkål under en längre tid.
  4. Placera fröna 1 cm i jorden och 40 cm från varandra för att undvika att de tunnas ut.
  5. Ta bort ogräs runt de grodda plantorna och se till att vattna dem regelbundet.
  6. Hoppar när de är stora som hönsägg, de ska vara halvtäckta med jord
  7. Skörda bladen från början, men skär aldrig bort mer än en tredjedel av bladen.
  8. Gräv upp knölen när du tycker att den är i rätt storlek och fram till oktober.

Såning av fänkål

Du kan så fänkålsfrön i alla typer av jord – även tung lerjord. Det är dock bäst att bearbeta jorden med jordförbättringsmedel eller gödselmedel så att den inte blir fullt så tung. Detta ger trots allt din fänkål de bästa förutsättningarna.

Fänkål görs bäst ifred eftersom den tar upp mycket plats. Var också noga med att inte plantera den nära dina dillplantor . Om du gör det riskerar du att insekter korspollinerar dem, vilket gör att båda plantorna smakar konstigt.

fänkål

När du sår fänkål, placera helt enkelt fröna en centimeter i jorden. Det bör vara 40 cm mellan varje planta, eftersom de blir både höga och breda. Du kan plantera dem närmare varandra och gallra ut dem allt eftersom de växer. De små fänkålsskotten kan också ätas, så att du kan njuta av den läckra färska smaken tidigt på säsongen.

När plantan väl har grot är det viktigt att du ser till att rensa ogräs runt den, särskilt de första veckorna, då ogräset lätt kan stjäla för mycket vatten, gödselmedel och solljus från de nya plantorna.

Se till att ge din fänkål rikligt med vatten.

Fänkål kräver att jorden är konstant fuktig. Om det är en torr sommar kommer du att arbeta med vattenkannan. Om det är en regnig sommar kommer din fänkål att trivas utmärkt – och du kan ta lite paus från trädgårdsarbetet.

Om du inte är noga med att se till att din fänkål alltid får tillräckligt med vatten kommer den att blomma. I så fall kommer den att sluta utveckla knölen, vilket är det vi främst äter. Om din fänkål blommar kan du fortfarande äta en del av den. I så fall kan du skära av blommorna och toppen av din fänkål. Du kan använda den i sallader eller torka den och använda den på vintern.

När din fänkål blommar betyder det förstås också att den utvecklar frön. Om du vill så fänkål nästa år från dina egna frön är det därför självklart att du låter minst en fänkål blomma. Fänkålsfröna kan faktiskt också torkas och användas som krydda.

Hopp din fänkål

När din fänkål är lika stor som ett hönsägg bör du börja plantera om den i kruka. Se till att hälften av din fänkål är täckt med jord hela tiden. På så sätt får den sin karakteristiska vita mitt och samtidigt den krispighet som den är känd för.

När är fänkål redo att skördas?

Du kan skörda fänkålsbladen direkt från början. Detta kommer faktiskt att få plantan att skjuta mer och du får en större skörd. Du bör dock aldrig skära bort mer än en tredjedel av bladen när du skördar.

Det finns ingen bestämd tidpunkt när fänkålen är mogen och redo att användas. När du tror att den har rätt storlek kan du gräva upp den och använda den. Detta ger dig också lite flexibilitet när det gäller att använda upp all din fänkål.

På hösten måste du dock vara medveten om när frosten kommer att sätta in. En mogen fänkålsplanta tål viss frost, men du bör skörda den innan hård frost sätter in. Vanligtvis varar skördesäsongen till oktober.

Förvaring och användning

Blad, frön och blommor kan torkas om du vill förvara dem. Alternativt kan du skära av toppen på fänkålen och lägga den i vatten. Detta kommer att hålla bladen färska i några dagar.

När du väl har skördat själva fänkålsknölen kan den hålla sig färsk i tre till fem dagar i kylskåpet. Det är alltså inte en grönsak som du kan förvara hela vintern. Den bör avnjutas färsk och krispig.

Fänkål används nog oftast i sallader. Där ger den extra bett och en fräsch smak. Men man kan också tillaga den och använda den som tillbehör till varma rätter eller använda den i till exempel grytor. Man kan också använda torkade blad, frön och blommor som krydda i varma rätter.

Sjukdomar och skadedjur du bör vara medveten om

Fänkål är inte särskilt mottaglig för sjukdomar, och det är osannolikt att du kommer att få många problem med skadedjur. Du bör dock vara medveten om att persiljemasken är förtjust i den. Det är en grön larv med gula och svarta band. Den förvandlas till de vackra gula och svarta svalstjärtsfjärilarna, vilket är anledningen till att du absolut inte bör döda dem, även om du inte vill dela din fänkål med dem. Istället bör du ta bort dem för hand.

Naturligtvis kan du också avsätta en eller flera växter som persiljemaskarna gärna får mumsa på, sedan kan du flytta dem dit när du hittar dem. För det är otroligt vackert att ha många svalstjärtsfjärilar i trädgården, och de är dessutom bra pollinatörer.

Så även om du måste vara lite försiktig med persiljemaskarna och se till att gödsla din fänkål och ge den tillräckligt med vatten, kan du se att det definitivt inte är den svåraste grödan i trädgården. Därför kommer du lätt att lyckas med dem så länge du är villig att lägga ner lite arbete.

Korg 0

Din varukorg är för närvarande tom.

Börja shoppa