| Gurkmeja är en av vår tids trendigaste matlagningsingredienser. Tillsammans med ingefära har gurkmeja verkligen tagit fart, och vi använder den i stor skala som färska knölar och i pulverform. Men visste du att du enkelt kan odla din egen gurkmeja och skapa din alldeles egna ekologiska version? |
Gurkmeja är varken dyrt eller svårt att få tag på, men det finns ändå en särskild tillfredsställelse i att odla råvaror för bland annat att laga mat själv. Gurkmeja kommer ursprungligen från Indien, där knölarna har använts i tusentals år. Gurkmeja är populärt på grund av sin smak, men också för att gurkmeja färgar starkt och kan ge till exempel ris och grytor en fantastisk och inbjudande färg.
Odla din egen gurkmeja
Gurkmeja är släkt med ingefära, och den lilla gurkmejaroten har många likheter med ingefära. Gurkmeja odlas vanligtvis under något varmare förhållanden än vad vi kan erbjuda i Danmark, men under rätt förhållanden kan du enkelt odla din egen gurkmeja.
Den del av växten som växer ovan marken tar inte upp mycket plats och används inte till någonting. Det är roten vi är intresserade av, och det är under jord som magin sker. Det är knölarna som används i matlagning, och det är de som ger smak och färg.
Om du har modet att odla din egen gurkmeja kan du enkelt förse din familj och dina vänner med den smakrika roten. Förutom sin smak är gurkmeja känd för sina hälsosamma egenskaper, som sägs ha en gynnsam effekt på inflammatoriska tillstånd i kroppen.

När du odlar din egen gurkmeja får du inte bara en god och hälsosam ingrediens för matlagning, du vet också att din gurkmeja är ekologisk och inte har besprutats med insektsmedel eller liknande bekämpningsmedel.
Steg-för-steg-guide för att odla gurkmeja
Nedan hittar du en tydlig guide till odling av gurkmeja. Efter guiden kan du fördjupa dig i hur man odlar gurkmeja.
- Placera hårda gurkmejaknölar i krukor inomhus på våren.
- Flytta dem vid behov in i växthuset när det blir varmare.
- 7-10 månader efter groning kan du skörda dina första rötter.
- Skörda när de gröna topparna börjar bli bruna och vissna.
Odla gurkmeja i växthus eller krukor
När man odlar gurkmeja kräver odlingen både ljus och värme. Man ger sina växter de bästa förutsättningarna i ett växthus eller orangeri, men man kan också odla gurkmeja i ett soligt fönster.
Gurkmeja bör planteras tidigt på våren. Eftersom plantorna inte tål frost bör de planteras i krukor inomhus och kan senare flyttas till växthuset.
Börja med att köpa några färska gurkmejaknölar. Du hittar ofta de färskaste produkterna i specialbutiker och asiatiska marknader. Välj de färskaste och saftigaste knölarna och undvik knölar som känns mjuka när du trycker på dem.
De färska gurkmejaknölarna bör placeras i en kruka med bra och näringsrik krukjord. Välj en kruka av lagom storlek för att förhindra att jorden torkar ut för snabbt.
Fyll krukan med jord och placera gurkmejaroten horisontellt. Täck roten med ett tunt lager jord, och sedan behöver du bara beväpna dig med lite tålamod.
Om knölarna var helt färska när de planterades kommer de att börja gro ganska snabbt. Inom några veckor bör du se de första gröna groddarna börja titta fram.
När vädret blir varmare mot slutet av våren och det inte längre finns någon risk för nattfrost kan du plantera gurkmejaplantorna utomhus i ett växthus. Plantorna tar inte upp mycket plats, men toppen kan fortfarande bli cirka 40-50 cm hög.
LÄS OCKSÅ: Odla ingefära (guide)
Hur man skördar gurkmeja
Du bör räkna med att det tar mellan 7 och 10 månader från det att gurkmejan börjar gro i jorden tills du kan skörda dina egna hemodlade gurkmejarötter. Därför kräver odling av gurkmeja lite planering så att du inte börjar för sent och rötterna inte hinner utvecklas.
Växtsäsongen i Danmark är betydligt kortare än i gurkmejans hemland, och därför blir även avkastningen något mindre. Eftersom mängden gurkmeja som används i livsmedel ofta är begränsad, kommer du lätt att kunna bli självförsörjande på gurkmeja.
För varje grodd på gurkmejan du planterar i jorden kommer ett fint grönt skott att dyka upp. I slutet av växtsäsongen börjar de gröna topparna bli bruna och vissna. De vissna topparna är ett tecken på att du kan börja skörda.
Eftersom gurkmeja inte tål kyla måste den skördas innan det blir för kallt. Detta är vanligtvis på hösten runt oktober, när temperaturen fortfarande ligger strax över nollpunkten.
Själva skörden liknar att gräva upp potatis . Du gräver ner längs toppen och lyfter försiktigt upp knölarna ur jorden. Efter en noggrann tvättning har du färsk, hemodlad gurkmeja – redo att användas i din mat.
Gör din egen malda gurkmeja
Om du föredrar att använda gurkmeja i pulverform kan du göra malen gurkmeja av din skörd. Det är ofta enklare att använda malen gurkmeja när man doserar den i grytor och liknande.
Innan gurkmeja kan malas till pulver måste den kokas. Lägg hela gurkmejsknölarna i en kastrull och täck med vatten. Koka knölarna i cirka 45–60 minuter tills de är tillräckligt mjuka för att man ska kunna sticka hål i dem med en gaffel.
De kokta gurkmejaknölarna ska nu torkas i solen i några veckor tills knölarna är helt torra och hårda. Om du inte har tålamod att vänta 14 dagar kan du använda en torkmaskin för att torka gurkmejan. Knölarna pulveriseras i en mortel eller kaffekvarn, varefter den malda gurkmejan är klar att användas.
Gurkmeja är mycket pigmenterad och kan vara svår att tvätta bort från händer och fingrar, så det kan vara en bra idé att använda handskar vid bearbetning.
Vad är gurkmeja bra för?
Gurkmeja innehåller en hög halt av curcumin, vilket i århundraden varit känt som ett ämne med många läkande egenskaper. Tyvärr finns det inte många vetenskapliga studier om curcumin, men det är knappast en slump att indierna har använt ämnet aktivt i tusentals år.
En av de största fördelarna med curcumin är att det kan minska mängden inflammatoriska ämnen i kroppen. Detta kan bland annat minska risken för att bli sjuk, och curcumin har till och med nämnts som ett ämne som kan minska risken för att utveckla cancer och andra allvarliga sjukdomar.
Andra hälsofördelar med gurkmeja inkluderar en positiv effekt på hjärtpatienter och personer med minnesproblem. Dessutom sägs gurkmeja kunna fördröja utvecklingen av diabetes hos riskpersoner och ha en positiv effekt på kroppens insulinproducerande celler.
Som nämnts finns det mycket forskning inom detta område, men det finns ännu inga tydliga bevis för gurkmejans läkande effekter.
