Hoppa till innehåll
Havehandel.dkHavehandel.dk

Växande krasse

Krasse är en rolig och enkel ört att odla hemma på fönsterbrädan eller ute i trädgården. Färsk krasse är en utsökt ört att ha till hands för att göra din äggrätt eller sommarsallad extra inbjudande.

Örten kallas egentligen trädgårdskrasse (Lepidium sativum) , men förkortas ofta till bara krasse och ingår i kategorin "mikrogrönt", vilket är ett relativt nytt koncept. Trädgårdskrasse är en ettårig växt från familjen korsblommiga växter som används som en matört i väst. I andra delar av världen anses den vara ett ogräs.

Växtsäsongen för krasse är 5–7 dagar.

Vattenkrasse är rik på C-vitamin och innehåller vitamin A betakaroten, vitamin E, B-vitamin folat och mineralerna kalium och järn.

Hur man odlar krasse

Krasse gror otroligt lätt och växer snabbt, så länge det finns fukt. Det är därför en mycket enkel och tacksam ört som är fräsch och god. Att odla krasse är en riktigt rolig och livsbejakande aktivitet, särskilt för barn, eftersom det ger resultat väldigt snabbt och man knappast kan göra det fel.

Krasse kan växa på vad som helst, du kan så dina krassefrön på pappershanddukar, bomullsull, hampamattor eller andra material som kan behålla fukt. Det populäraste sättet att odla krasse är dock på en bomullsmatta placerad i en behållare.

Det betyder att du inte behöver köpa jord, gödningsmedel eller andra förnödenheter för att odla krasse framgångsrikt. Krasse får sin näring från grodden inuti fröet, vilket är anledningen till att du bara behöver vatten och bomull för att odla färsk krasse.

Du behöver:

  • Krassfrön
  • Bomull
  • En behållare (t.ex. en bricka, ett fat, botten av en mjölkförpackning eller liknande)
  • Vatten

Så här kommer du igång:

  1. Fyll med bomull i din behållare och vattna den tills bomullen har absorberat allt den kan. Häll överflödigt vatten från behållaren.
  2. Strö dina krassefrön i bomullstuss – Snåla inte med fröna, ju fler frön, desto tätare och fylligare blir den lilla krassebusken.
  3. Spraya lite vatten över fröna så att de också är fuktiga på ovansidan.
  4. Vattna bomullen dagligen.

Det är superenkelt och efter ungefär 1 vecka har du färsk krasse, redo att skäras och användas i köket. Om du vill prova att så krasse på hushållspapper används även ovanstående metod.

Om du vill ha en konstant tillgång på hemodlad krasse behöver du så en ny omgång krassefrön varje vecka.

Undvik frökapslar i krasse

Om du har odlat krasse tidigare känner du också till problemet med frökapslarna som följer med krassen när den växer. Detta kan undvikas genom att blötlägga fröna i tillräckligt med vatten så att de blir en mosig massa efter 3-4 timmar. Sprid sedan ut dem jämnt på det fuktiga underlaget.

krasse

Med den här metoden kommer bara några få frökapslar att finnas kvar, och dessa kan tas bort genom att dra kanten av en pappershandduk över den färdiga krassen.

Hur länge kan krasse hålla?

När krassen har vuxit bra och nu är lämplig att äta bör den användas inom 3–5 dagar. Under denna period är krassen som bäst; om du väntar längre kommer krassen att förlora sin smak och bli matt i utseendet.

Krasse används alltid rå. Tyvärr är den inte lämplig för torkning, frysning eller konservering.

Om de odlas i jord kan du låta krasseplantorna växa sig större innan du skördar, vilket leder oss till nästa ämne.

Kan man odla krasse i jord?

Ja, det kan du absolut göra.

Du kan antingen så direkt i jorden eller flytta enskilda krasseplantor till en kruka, burk, fönsterlåda eller direkt i dina upphöjda rabatter .

Trädgårdskrasse kan faktiskt bli otroligt hög om du odlar den i jord där växten har gott om plats att röra sig i. Ja, du kan faktiskt odla knähög krasse, och bladen blir också tjockare och har en starkare smak.

Du bör dock vara medveten om att jorden inte får torka ut, men den får inte heller övervattnas. Du bör också odla krasse i en bra, näringsrik jord – för krasse rekommenderar vi upphöjd rabattjord .

Inspiration för rätter med krasse

Om du har problem med att använda upp all din krasse kan du få lite inspiration här till vilka rätter krasse passar till.

Krasse har en pepprig och senapig smak, vilket gör den idealisk som topping till en mängd olika rätter. Kom ihåg att krasse förlorar mycket av sin smak och arom om den upphettas tillsammans med rätterna.

  • Som ett fräscht topping på äggrätter och smörgåsar i allmänhet.
  • Strö krassen över kalla färskpotatisar.
  • Som ett färskt topping ovanpå sill – så att du verkligen kan spara lite krasse under påsk- och julluncher.
  • Som krydda i kalla dressingar.
  • Som en fräsch twist i sallader – passar krasse riktigt bra till färska sommarsallader.

Även om krasse fungerar alldeles utmärkt som ett vackert och gott topping på många olika rätter, förknippar de flesta krasse med äggrätter och kalla potatisar.

Korg 0

Din varukorg är för närvarande tom.

Börja shoppa