Hoppa till innehåll
Havehandel.dkHavehandel.dk

Odla koriander

Koriander är en väldigt enkel växt att odla och den sår sig själv om du låter den. Om du gillar smaken av koriander är det därför både en självklar och väldigt enkel gröda för dig att ha.

Koriander används främst i asiatisk mat. Där kommer den verkligen till sin rätt tillsammans med andra läckra ingredienser. Vissa tycker att koriander är för parfymerad och tycker att den smakar som tvål – andra älskar den. Det är därför en växt som delar vattnet, men om du älskar koriander är det enkelt för dig att odla den själv.

Du kan använda både växtens gröna blad och dess frön i din matlagning. Fröna behöver bara stötas i en mortel, medan bladen kan tillsättas direkt i soppor, sallader, dressingar, marinader och grytor.

Så koriander

Koriander är väldigt lätt att så och du kan så den där du vill. Den kan odlas utomhus, i ett växthus eller inomhus. Om du sår den utomhus kan du så den från mitten av maj, när jorden inte längre är kall.

Om du låter några av plantorna sätta frö kommer de att självså nästa år. Växten är mycket lätt att självså på det här sättet, vilket säkerställer att du får en fin och enkel korianderbädd.

Du kan använda koriander i växthuset för att hålla spinnkvalster borta från gurkplantor. Kvalstren gillar inte lukten av koriander och håller sig därför borta från gurkorna.

LÄS OCKSÅ: Odla gurkor (guide)

Skötsel av koriander

Koriander behöver solljus, så du bör placera den på en solig plats i trädgården eller välja en fönsterbräda där det är minst fyra timmar solsken om dagen.

När du har sått fröna är det viktigt att vattna dem regelbundet. Koriander behöver 2–3 centimeter vatten per vecka och tål inte uttorkning. När plantorna har etablerat rötter behöver du inte längre vattna regelbundet, utan kan bara vattna under torra perioder.

Koriander i trädgården

Din koriander uppskattar att gödslas en eller två gånger under sommaren, men det är inte ett krav för att den ska trivas.

När fröna är sådda bör du hålla ogräset borta från området så att inga andra växter stjäl vatten och näring från jorden. När fröna har grott kan du sprida ut lite träflis i bädden för att hålla ogräset borta – eller fortsätta rensa ogräs, förstås.

Skörd av koriander

Du kan skörda koriander när plantan är ungefär 10 centimeter hög. Du skär bara av de blad du behöver och lämnar resten av plantan. Då har du koriander till en annan gång också.

30–60 dagar efter att du har sått plantan kan du gräva upp rötterna och använda dem i matlagning. Rötterna ska vara cirka 9 centimeter långa. Du kan använda dem till thaiinspirerade rätter, där det är vanligt att stöta dem i en mortel och använda dem till dressing eller currypasta.

Koriander har några väldigt vackra vita blommor. När de har försvunnit kommer du att se att den har fått många frön. När fröna blir ljusbruna är de redo att skördas. De bör också krossas i en mortel innan du använder dem. Om du vill ha koriander på samma plats nästa år, skörda bara inte alla frön.

Du kan använda koriander på många olika sätt, och om du älskar smaken av växten är det en självklar och enkel gröda för dig att ha.

Korg 0

Din varukorg är för närvarande tom.

Börja shoppa