Hoppa till innehåll
Havehandel.dkHavehandel.dk

Odling av pepparrot

Efter att ha varit "bortglömd" i ett antal år har pepparrot blivit populärt igen och har återvänt till våra köksträdgårdar. För i takt med att stark och kryddig mat har blivit mer trendig har pepparrot återigen blivit en älskad smaksättare i det danska köket. Om du också vill hänga med på vågen och odla din egen pepparrot, läs vidare här.


Pepparrot är en mycket stark smaksättning som har odlats över hela världen i hundratals år. Du känner förmodligen pepparrot bäst som tillbehör till wienerschnitzel eller tartar, som sås till rostbiff eller som extra smak på öppna smörgåsar.

Pepparrot har alltid varit populärt på grund av sin starka peppriga smak, men är också populärt för sina läkande egenskaper och extremt höga C-vitamininnehåll.

Hur man odlar pepparrot framgångsrikt

Om du vill prova att odla pepparrot, börja plantera på våren. Den smakrika pepparroten är redo att skördas på hösten och kan skördas hela vintern.

Var är det bäst att odla pepparrot?

Pepparrot växer bäst i lätt skugga och sol och i en näringsrik jord som kan vara fuktig. Pepparrot är faktiskt en perenn, och den kan bli över en meter hög, så den fyller bra i örtträdgården.

Eftersom pepparrot sprider sig snabbt i trädgården är det fördelaktigt att avsätta en mindre bit mark för odling. Även den minsta biten av sidorot i jorden kommer snabbt att utvecklas till en ny planta, och även om du senare väljer att plantera andra grödor i tomten finns det en hög risk att pepparroten dyker upp igen.

Du kan förhindra spridningen genom att odla pepparrot i krukor eller krukor, där det är lättare att bekämpa den viltväxande perennen. En stor plastbalja, där du skär ut botten och gräver ner baljan, är perfekt. På så sätt har du god kontroll över sidorötterna, och pålroten kan få utvecklas och växa i fred.

Plantera pepparrot

Första gången du odlar pepparrot bör du börja på våren. Du kan börja plantera redan i mars. Du kan köpa plantor på ditt lokala växtcenter, och på grund av deras storlek rekommenderas det inte att plantera mer än 5 plantor per m2 .

pepparrot i trädgården

Om du redan känner någon som odlar pepparrot kan du be om några sidorötter och bitar av själva stjälken. Bitarna placeras på ett djup av cirka 8 cm, och sedan är det bara att vattna flitigt och vänta på att plantan ska växa sig stor.

Klar för skörd

Runt augusti/september är pepparroten redo att skördas. Eftersom du kan skörda pepparrot hela vintern behöver du inte skörda mer än du behöver åt gången. Pepparrot håller sig bäst i jorden och kan grävas upp allt eftersom. Du kan enkelt bara bryta av en bit av roten och sätta tillbaka plantan i jorden.

Om du vill göra det lite enklare att skörda pepparrot när snö och frost sätter in kan du täcka plantorna med grangrenar, halm eller liknande. Vinterskyddet kan enkelt tas bort när pepparroten behöver grävas upp och sättas tillbaka på plats när skörden är över.

Lagring

Om du inte har tid att använda all pepparrot du skördar kan du förvara resterna i kylskåpet i en tätt försluten plastbehållare. Pepparrot kan också frysas och tinas vid behov.

Hur blir man av med pepparrot i trädgården?

Som nämnts sprider sig pepparrot snabbt genom att skicka ut sidorötter i alla riktningar, vilka blir nya plantor. Även om pepparrot är ett utsökt tillbehör behöver man sällan stora mängder pepparrot.

Även den minsta rotbit som ligger i marken kan slå rot, och inom kort kommer en ny planta att spira. Om du vill bli av med plantorna är det därför viktigt att gräva upp dem helt, inklusive alla sidorötter och mindre bitar som har fallit av roten under skörden. Det rekommenderas inte att plöja jorden, eftersom det bara kommer att sprida bitarna ytterligare.

Sjukdomar och skadedjur du bör vara medveten om

Pepparrot har inte många fiender i naturen och drabbas vanligtvis inte särskilt hårt av sjukdomsangrepp. Om jorden runt växterna är utarmad och har lite gödsel kan växtens blad drabbas av vitrost. Angreppet orsakar vita beläggningar på bladen, och sjukdomen kan spridas från växt till växt. Du kan dra nytta av att gödsla med kvävegödsel under växtsäsongen.

Pepparrot, liksom blomkål och andra kålsorter, kan angripas av kålflugelarver. Larverna slår sig ner på roten och kan påverka skördens kvalitet. Du kan förhindra larvernas besök genom att hindra kålflugorna från att lägga ägg nära plantorna. Detta görs enklast genom att täcka plantans stjälk med ett lager gräsklipp eller eventuellt placera bionät över de nya plantorna.

Hitta pepparrot i naturen

Om du inte har plats att odla pepparrot i din trädgård kan växten hittas på många platser i det vilda. Pepparrot är lätt att känna igen, men om du är osäker, gräv runt roten, där pepparrotsdoften är mycket tydlig.

Pepparrot kan vara svår att få upp ur jorden utan rätt verktyg, så kom ihåg att ta med en spade eller kratta när du ska på pepparrotsjakt.

När du hittar vild pepparrot, passa på att ta med dig några sidorötter hem och plantera dem. På så sätt har du alltid färsk pepparrot till hands. Men se till att det är pepparrot och inte den mycket giftiga pepparrotsplantan, som kan förväxlas med pepparrotsplantan.

Alternativa användningsområden

Pepparrot används inte bara som ett kraftfullt smakämne i matlagning. Sedan urminnes tider har pepparrot använts i flera andra sammanhang, och de gamla knepen fungerar förstås fortfarande.

Konservering genom inläggning

Innan konventionell konservering var känd användes pepparrot till exempel för att inlaga rödbetor. Här kan man lägga en bit pepparrot i burken med rödbetorna. Pepparrotens antibakteriella egenskaper fungerar som ett konserveringsmedel på rödbetorna, och de kan hålla mycket längre.

LÄS OCKSÅ: Odla rödbetor (Guide)

Pepparrot har ett högt innehåll av C-vitamin.

Pepparrot har en mycket hög halt av C-vitamin. Faktum är att halten är 3 gånger högre än halten av C-vitamin i citroner, som också är kända för att vara mycket rika på vitaminer.

I samband med behandling av sjukdomar som skörbjugg är pepparrot därför mycket effektivt. Skörbjugg är inte längre ett problem på våra breddgrader, men istället kan man dra nytta av pepparrotens höga C-vitamininnehåll om man skulle bli förkyld eller drabbad av bihåleinflammation. Lägg lite nyriven pepparrot på tungan och låt den ligga där tills smaken har försvunnit. Inom kort kommer du att känna lindring, och med lite tur är förkylningen snart över.

Ha kul med att odla pepparrot

Med de små tipsen och knepen från artikeln kan du börja odla din egen pepparrot och njuta av den i din matlagning.

Det ger stor tillfredsställelse att skörda sina egna grödor, och på kort tid kan du förse din familj och dina vänner med helt färsk och ekologisk pepparrot.

Korg 0

Din varukorg är för närvarande tom.

Börja shoppa