”Brandmögel” är namnet på en växtsjukdom som är särskilt vanlig under fuktiga och varma perioder. Sjukdomen uppstår genom bakteriebildning och kan få dina växter och träd att vissna.
Nedan kan du läsa mer om vilka växtarter som är sårbara för att drabbas av sjukdomen. Och du får goda råd om förebyggande åtgärder och behandling så att du kan bevara dina grödor under de varma sommarperioderna.
Vilka växter drabbas vanligtvis?
Det finns vissa växter som är mer sårbara än andra när det gäller att utveckla bladmögel. Hagtorn, päron och cotoneaster är bland de mest sårbara arterna, och bladmögel drabbar generellt de flesta växter, träd och buskar i rosfamiljen och kärnfruktsgruppen.
Som en allmän regel kan man förvänta sig att växter, buskar och träd som blommar under årets varmaste månader är de som löper störst risk att utveckla växtsjukdomen brandmögel.
Hur brandsjuka växtsjukdomar utvecklas
För att bekämpa och förebygga skogsbrännsjuka behöver man veta hur sjukdomen utvecklas. Växtsjukdomen är en bakteriesjukdom där bakterierna har samma livscykel som de flesta växter. Det betyder att bakterierna är vilande under senhösten och under hela vintern, medan de återupplivas när miljön värms upp.
Den första reproduktionen av nya bakterier börjar på våren, när nattfrosten är över och dagtemperaturen börjar stiga till 10-15 grader.
Om du tittar noga på dina växter kommer du att kunna se när sjukdomen har drabbat din växt. I sjukdomens tidiga stadier kan eldsvamp ses i de små slemdropparna som sipprar ut genom grenarna på växter, träd eller buskar.
Växtsjukdomen är smittsam och kan överföras till andra växter via insekter, regn, fåglar och till och med människor. Om du råkar röra vid en droppe slem och glömmer att tvätta händerna innan du rör vid en ny växt, är det hög sannolikhet att sjukdomen har överförts till den nya växten.
Både luftfuktighet och temperatur har stor inverkan på hur smittsam växtsjukan är. Hög luftfuktighet krävs för att sjukdomen ska uppstå, och temperaturen måste vara över 10 grader.
I miljöer med temperaturer över 24 grader kan sjukdomen föröka sig explosionsartat, vilket gör den nästan omöjlig att kontrollera.
Symtom på växtsjukdom med brandsvamp
På grund av den höga smittsamheten och effektiva spridningen är det värt att hålla ett öga på dina växter från juli till september för att se om någon eller alla av dem har utvecklat bladmögel.
De första tecknen på sjukdomen kommer att synas cirka 1-2 veckor efter blomningen. Blad, skott och blommor vissnar snabbt och blir först gulaktiga och bruna, sedan svarta. Den återstående grenen kommer att krulla ihop sig och växten kommer snabbt att se trött ut.
Det första stadiet av brandmögel kan förväxlas med stjälkröta , där blommorna också blir bruna. De två sjukdomarna drabbar dock helt olika typer av växter.
Sjukdomen kan sprida sig flera centimeter uppför grenar och stammar på bara en dag. På stammen av en buske, växt eller träd uppstår sår som kan sippra ut slem.
Du bör vara medveten om att frukterna från en buske eller ett träd som är infekterat med bladmögel inte bör ätas. Frukter och bär kommer att drabbas av bakteriesjukdomen när själva grödan är sjuk.

Förebygg brandsvamp med dessa åtgärder
Det är omöjligt att 100 % förhindra utvecklingen av bakteriesjukdomar hos växter. Men med dessa enkla och bra tips kan du minimera risken för att dina växter utvecklar och drabbas av bladmögel:
-
Håll koll på dina växter under de varma månaderna
Om du märker vissna grenar eller löv på dina växter, klipp av dem så snart som möjligt. Du bör klippa bort hela det vissna området och placera snittet på ett friskt grenområde. -
Tvätta händerna och sekatören noggrant
Se till att tvätta både händerna och all utrustning som har varit i kontakt med grenar eller löv från en sjuk växt. Det mest effektiva sättet att förhindra smittspridning är att bränna de löv och grenar som du har klippt av från busken, växten eller trädet. -
Ta bort blommor på angripna växter
Om det finns bär eller frukter på plantorna där du har klippt bort vissna grenar måste dessa tas bort. Se till att kontinuerligt ta bort nya bär och frukter under blomningssäsongen. -
Undvik övergödsling
För mycket gödsel bidrar till bildandet och förökningen av bakterier. Därför måste du vara försiktig när du gödslar dina grödor och följa instruktionerna i växtguiderna. Som en tumregel bör du sträva efter en surhetsgrad på 7 pH i jorden runt dina växter.
Om du effektivt vill undvika uppkomsten av bakteriesjukdomar bland dina grödor bör du undvika hagtorn, eldtorn och cotoneaster i trädgården.
